Från hamnen i Stubbekøbing

Hamnen i Stubbeköbing

På väg till och från semestern passerar vi ofta Lolland och Falster. Det bli inte av att vi stannar då vi är på genomresa – antingen är på väg ut eller tillbaka. Den här gången är vi på Lolland och Falster en lördag utan att vara på semester. Vi stannar till och går en runda. Kommer snart ner till hamnen.

Numera är det fritidsbåtar som lägger till i hamnen. Annat var det på medeltiden, då var staden centrum för sillfiske. Ett fiske som gav goda inkomster, särskilt på de skånska sillmarknaderna. Förutom med Skåne hade man förbindelser med flera städer längs Östersjön.

När marknaden för sill gick ner på 1500-talet var de goda tiderna förbi. Nykøbing, den andra staden på norra Falster, konkurrerade med Stubbekøbing. Att Nykøbing blev ledande kan bland annat förklaras av att hamnen i Stubbekøbing förföll. Det dröjde till i början av 1800-talet innan det vände. En ny hamn anlades och förde med sig att flera industrier etablerade sig i staden, bland annat ett skeppsvarv. År 1911 kom järnvägen och förband Stubbekøbing med Nykøbing. Folkmängden ökade till cirka 2 000, en nivå som har hållits sedan dess.

Vi stannar en stund nere i hamnen och äter pølser med bröd. Innan vi sätter oss i bilen noterar vi inskriptionen på rådhuset som lyder: ”Laa dem styre som forstaae det”.

Stubbekøbing är Danmarks äldsta köpstad, rättigheter sedan 1354.

Det här inlägget postades i Falster, Stubbekøbing. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *