Biografer – Victoria i Malmö

Victoriateatern

Kanske den äldsta nu fungerande biografen i Malmö. I september 1912 öppnades Victoriabiografen för första gången. Fram till 1920-talet var den premiärbiograf men fick sedan se sig utkonkurrerad av de nya och större biograferna. På 1940-talet blev Victoria främst en revyteater. Och det var här som Git Gay startade sin bana.

Från 1950-talet till 1970-talet förde Victoria en anonym tillvaro.  När rivningsraseriet härjade som värst i Malmö under 70-talet kom Victoria i fara. År 1976 ockuperades biografen under några dagar av ”Malmös fria grupper” vilket bidrog till att Victoria undkom grävmaskinerna.

I dag drivs Victoria av Kulturföreningen Kontrast.

Det här inlägget postades i Malmöbilder och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *