Längst ute på sydspetsen

Smygehuk fyr

På Sveriges men också på Skandinaviska halvöns sydligaste udde finns Smygehuks fyr. Fyren har stått här sedan 1883. År 1976 togs den ur drift men 25 år senare kunde den, tack vare entusiasters insatser, tändas igen. Den hjälper mindre båtar att navigera rätt ut med den skånska sydkusten.

Fiske och kalkbruk har varit viktiga näringar för Smygehuk. På den tiden gick det järnväg hit. Börringe-Östratorps järnväg hade sin ändstation här. Östratorp (Smygehamn) var på den tiden Sveriges sydligaste järnvägsstation. Kalkbrytningen och kalkbränningen lades ned på 1950-talet. Den 1 november 1957 stängdes Östratorps station.

Fyren Smygehuk

Från fyrens topp har man en fin utsikt över Östersjöns södra del, i vart fall en bit ut från kusten.

Kanske är det inte många som vet om kopplingen mellan Smygehamn och filmen Pulp Fiction. Den är långsökt, men så här ska det förhålla sig. I hamnen står en staty gjord av Axel Ebbe, Famntaget, från 1930. Från början stod statyn vid en restaurang i Trelleborg. På 1970-talet flyttades konstverket till Smygehamn. Så långt ingen tydlig koppling. Här kommer den. Den som stod modell för statyn lär ha varit Birgit Holmquist som var dotter till en disponent vid Trelleborgs gummifabrik. Birgit gifte sig med en tysk och flyttade till USA. Hennes dotter Nena von Schlebrügge, är mor till den amerikanske skådespelerskan Uma Thurman som spelade Mia Wallace i filmen Pulp Fiction som hade premiär 1994.

Så den finns, kopplingen mellan Skånes sydligaste udde och Hollywood.

Det här inlägget postades i Sydkusten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *