Malmö Stadion

Malmö Stadion

Arenan byggdes till fotbolls-VM 1958. Drygt ett decennium tidigare hade planerna på en ny arena dragits upp.  Det kom många förslag och det tog tid att enas om ett. En del fick farhågor om att bygget inte skulle vara klart till världsmästerskapet i fotoboll. Man kom till slut överens om den efterlängtade arenan byggdes på cirka 15 månader.

Sammanlagt sex VM-matcher spelades här 1958, dock inte någon av Sveriges matcher. Malmö Fotbollförening, MFF, hade stadion som hemmaarena under åren 1958 – 2008. Och så klart spelades många oförglömliga MFF-matcher här.

En match som jag särskilt kommer ihåg är dock inte en MFF-match. Söndagen den 19 oktober 1980 inför omkring 20 000 åskådare hade IFK Malmö kvalmatch mot GAIS till allsvenskan. Förutsättningen för att IFK Malmö skulle ta sig till den högsta divisionen var att det räckte med oavgjort. Länge stod det 0-0. I någon av de sista minuterna gjorde GAIS mål. Matchen slutade 0-1 och GAIS började så smått fundera på att fira. Men det var för tidigt. Samtidigt pågick en match mellan Örgryte och Grimsås. Dramatiken blev stor när högtalarrösten meddelade att Örgryte i de allra sista matchminuterna fick in ett segermål. Resultatet blev att Örgryte gick upp i allsvenskan. På Malmö Stadion låg minst 22 spelare utslagna på planen, besvikna över att ha missat avancemanget.

Det här inlägget postades i Malmöbilder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.